Stres ve Stresle Başa Çıkma Yöntemleri Programı Tamamlandı.

Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi İhsan Çağatay Ulus tarafından Bartın Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (BÜNSEM) bünyesinde “Stres ve Stresle Başa Çıkma Yöntemleri -2” adlı eğitim gerçekleştirildi. Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen etkinliğe akademik, idari personel ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
Eğitimde stresin tanımı, stresin psiko-sosyal ve fiziksel ve özellikle de pandemi sürecinde yaşanılan stresin insanlar üzerindeki travmatik etkileri, stresle başa çıkma becerileri ve yöntemleri hakkında bilgiler verildi. Eğitimde sorun odaklı ve duygu odakları yaklaşımlar ve stresle başa çıkmada kullanılabilecek zaman yönetimi, kendimizi gözlememe, hedef belirleme, varoluşsal arayış ve sorun çözme basamakları, bilinçli farkındalık, egzersiz&meditasyon, progresif kas gevşemesi, yeme farkındalığı, yeterli ve düzenli uyku, olumsuz duyguların yönetilmesi, tanımlanması ve ifade edilmesi, sosyal destek, çevre ile kurulacak iletişim, stresli olaylara pozitif ya da mizah yönünden bakış, sosyal medyanın doğru kullanımı, yaşamın kontrolü, büyük resmin görebilmek ve nefes farkındalığının önemi işaret edildi. Bu becerilerin kullanımı ile birlikte bireylerin yaşamlarında uzun ya da kısa süreli stresle karşı karşıya kaldıklarında başa çıkabilecekleri anlatıldı.
Ayrıca eğitimin sonunda katılımcılarla birlikte nefes farkındalığı etkinliği gerçekleştirilerek, bu etkinliğin bireylere kendi hayatlarında da kolaylıkla uygulanabileceği ifade edildi. Çevrim içi gerçekleştirilen soru-cevap etkinliğinin ardından sona erdi.