image/svg+xml
image/svg+xml

BAKKA ve Üniversitemiz İşbirliğinde Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği ve Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Sertifika Töreni ve Devlet Destekleri Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı.

Kalkınma Ajansları 2022-2023 "Genç İstihdamı" teması kapsamında gençlerin kırsal alanlardaki istihdam olanaklarının artırılması amacıyla  Üniversitemiz işbirliğinde 23 Haziran- 1 Temmuz 2022 tarihlerinde " Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği ve Otonom Sera Sistemleri Eğitimi” ve “Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği ve Akıllı Tarım Uygulamaları Eğitimi" gerçekleştirilmiş olup eğitimlerde sertifika almaya hak kazanan 39 kursiyere yönelik olarak Bartın Valisi Nurtaç ARSLAN’IN katılımı ile Bartın Valiliği 12 Divan Toplantı Salonunda 26 Ağustos Cuma günü 14:30'da sertifika töreni ve ilgili konulara ilişkin devlet desteklerine dair bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Bartın Valisi Nurtaç ARSLAN, Bartın Üniversitesi Rektörü Orhan UZUN, BAKKA Genel Sekreteri Lutfi ALTUNSU, ilgili kamu kurumu amirleri, Bartın Üniversitesi öğretim üyeleri ve kursiyerlerin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda Vali ARSLAN; “Türkiye’de seracılık ağırlıklı olarak Akdeniz ve Ege bölgelerinde yapılmaktadır. Yalnız biliyoruz ki Karadeniz bölgesinde örtü altı üretiminde Bartın ili, üretim alanı olarak Karadeniz Bölgesinde Samsun’dan sonra ikinci sıradadır. Bartın ili içerisinde seracılık bir üretim kültürüne sahiptir ancak genelde aile işletmeciliği şeklinde, ısıtmasız, alçak tünel yapılı seralar ile yapılmaktadır.

Bartın’da 12 odun dışı orman ürününde toplamda 13.500 ton üretim yapılmakta ve yine toplamda 43.028.820 TL getiri elde edilmektedir. Ekolojik zenginliklerimizden tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri, yetiştirilebilen, doğadan kolaylıkla toplanabilen ve ilimiz açısından büyük bir potansiyele sahip olan bitkilerdir. Her iki sektörde de mevcut potansiyelin harekete geçirilmesi için çeşitli destek mekanizmaları mevcuttur. “Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği” ve “Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği” alanlarında BAKKA ile Bartın Üniversitemiz işbirliğinde düzenlenen eğitimleri almış olan siz kıymetli kursiyerlerimizin devlet destekleri ve sübvansiyonlu kredi imkanları hakkında yeterli bilgiyi almanız ve ülkemize değer katacak girişimlere ve yatırımlara imza atmanız bizler için önem arz etmektedir.” dedi.

Bartın Üniversitesi Rektörü Orhan UZUN ise, “Üniversitemiz “Akıllı Lojistik Sistemleri ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları” konusunda ihtisas üniversitesi ilan edilmiş olup akıllı sistemlerin entegre edilebileceği her alan bizim ilgi alanımıza girmektedir. BAKKA ile ortaklaşa vermiş olduğumuz eğitimlerde de “Otonom Sera Sistemleri” ve “Akıllı Tarım Uygulamaları” konularını eğitimlere dahil ettik. Çünkü artık tarımın kaba tarım uygulamaları şeklinde yapılma ihtimali kalmadı. Artık tarım teknoloji ile entegre olmuş ve verimini arttırmış uygulamalar ile yapılmak zorundadır. Biz üniversite olarak bu başta ihtisas alanımızda olmak üzere temas edebildiğimiz bütün alanlarda ürettiğimiz bilimsel çalışmalar ve bilgi birikimlerimiz ile hizmet etmeye devam edeceğiz. Bartın’da Sayın Valimizin önderliğinde kurmakta olduğumuz işbirlikleri ve oluşturduğumuz ortak hareket etme kültürü ile bugünkü gibi nice güzel çalışmalara hizmet edeceğimize eminiz.” dedi

BAKKA Genel Sekreteri Lutfi ALTUNSU da, “Kalkınma ajansları kuruluşlarından bu yana istihdama yönelik çeşitli çalışmalar gerçekleştirmektedir. Yerel ihtiyaçları yerinde tespit eden kalkınma ajanslarının önümüzdeki dönemde de istihdam sağlamada önemli roller üstleneceği açıktır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün koordinasyonu ile Türkiye’de faaliyet gösteren 26 Kalkınma Ajansının 2022-2023 yılları ortak teması olarak “Genç İstihdamı” teması belirlenmiş ve tüm ajanslar bu tema kapsamında faaliyetler düzenleyip, destekler sağlamaktadır.

Ajansımız da “Genç İstihdamı” teması kapsamında;  Gençlerin iş hayatına geçişte deneyim eksikliğinden kaynaklı sorunlar yaşaması sebebiyle kamu kurumları ve özel sektör firmalarıyla iş birliği halinde beceri geliştirme programları; iş garantili mesleki eğitimler düzenlemekte, genç istihdamına katkı sağlayacak Mali Destek Programları ve Güdümlü Proje gibi destek programları tasarlamaktadır. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) programında genç istihdamını teşvik etmektedir.

Bununla birlikte, bugünkü toplantımızın da hedefi olan gençlerin kırsal alanlardaki istihdam olanaklarının artırılması amacıyla Kırsal İstihdamı Artırma Programı kapsamında; eğitimler, destekler ve etkinlikler planlamakta ve uygulamaktadır. Bugün sertifikalarını vermiş olduğumuz bu eğitimler neticesinde kursiyerlerimizin girişim ve yatırım yapmaları en büyük temennimizdir. Bu eğitimlerin hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Program Bartın Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin ÖNDER, BAKKA Bartın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Osman Bahadır KALECİK ve Ziraat Bankası Bartın Merkez Şube Müdürü Serdar Akyol’un devlet destekleri, teşvikleri ve sübvansiyonlu kredileri ile ilgili bilgilendirmeleri ile devam etti.

Sertifika töreni sonrası hatıra fotoğrafı çekimleri ile organizasyon son buldu.

  • Merkezimiz bünyesinde BÜNSEM Tanıtım Etkinliği gerçekleştirildi.

  • Merkezimiz Müdürü Başkanlığında Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte toplantı gerçekleştirildi.

  • Arapça Kursu Sertifikaları Doç. Dr. Hüseyin KAYGIN Başkanlığında Kursiyerlere Takdim edildi.

  • 2024 TÜSEM İlkbahar Çalıştay'ına Merkezimiz Müdürü Doç. Dr. Hüseyin KAYGIN katıldı.

  • Orta Seviye Satranç Eğitimi Başarıyla Tamamlandı.

  • Arapça Kursu Eğitimi Tamamlandı.

  • Ney Kursu Eğitimi Tamamlandı.

  • MMPİ ve TAT Eğitimi Tamamlandı.

  • Yetişkin Eğitimi Personel Hareketliliği Erasmus+Akreditasyonu kapsamında BÜNSEM bünyesinde görevli personeller Macaristan Budapeşte'de gerçekleştirilen hareketliliğe katıldılar.

  • Yabancılara Türkçe Öğretimi Sertifika Programı Gerçekleştirildi.